Barracuda diving
Image default
Recreation / Outdoors

Wat is triathlon: korte geschiedenis en uitleg

Een triatlon is een multisport-race met drie doorlopende en sequentiële endurance- races . Het woord is van Griekse oorsprong, van τρεῖς of treis (drie) en ἆθλος of athlos (competitie).

 

Hoewel er variaties op de sport zijn, bestaat de meest voorkomende vorm uit zwemmen , fietsen en hardlopen over verschillende afstanden. Triatleten concurreren om de snelste totale voltooiing van de baan, inclusief getimede overgangen tussen de drie races.

 

Er wordt een overgangsgebied ingesteld waar de atleten van versnelling veranderen voor verschillende delen van de race. Hier vinden de omschakelingen van zwemmen naar fietsen en fietsen naar hardlopen plaats. Deze gebieden worden gebruikt voor het opslaan van fietsen, prestatiekleding en andere accessoires die nodig zijn voor de volgende fase van de race. De overgang van zwemmen naar fietsen wordt T1 genoemd en die tussen de fiets en de run wordt T2 genoemd. De algemene tijd van de atleet voor de race omvat de tijd doorgebracht in T1 en T2. Overgangsgebieden variëren in grootte, afhankelijk van het verwachte aantal deelnemers. Bovendien bieden deze gebieden vóór de race een sociaal hoofdkantoor.

 

De aard van de sport is gericht op aanhoudende en vaak periodieke training in elk van de drie disciplines, evenals op combinatie van workouts en algemene krachtconditionering.

 

Geschiedenis triathlons

 

Triathlon wordt door sommigen beschouwd als het begin in het Frankrijk van de jaren 1920. Volgens triatlon historicus en auteur Scott Tinley (en anderen), wordt de oorsprong van triatlon toegeschreven aan een race in de jaren 1920-1930, die afwisselend “Les trois sports”, “La Course des Débrouillards” werd genoemd, en “La course des Touche à Tout.” Deze race wordt elk jaar in Frankrijk gehouden in de buurt van Joinville-le-Pont , in Meulan en Poissy .

 

Een eerder tri-sportevenement in 1902 bestond uit hardlopen, fietsen en kanoën. Er zijn gedocumenteerde tri-sportevenementen met zwemmen, fietsen en hardlopen (in die volgorde) in 1920, 1921, 1945 en de jaren zestig. In 1920 rapporteerde de Franse krant L’Auto over een wedstrijd genaamd “Les Trois Sports” met een loop van 3 km (1,9 mi), 12 km (7,5 mi) en een duik over het kanaal Marne . Die drie delen werden gedaan zonder enige onderbreking. Een ander evenement werd in 1921 in Marseille gehouden met de volgorde van evenementen bike-run-swim. Franse kranten berichtten over een race in Marseille in 1927 en in 1934 een artikel over “Les Trois Sports” (de drie sporten) in de stad La Rochelle.werd geschreven over een race met: een kanaalovergang (ca. 200 m [660 ft]),  een fietscompetitie (10 km [6.2 mi]) rond de haven van La Rochelle en het park Laleu, en een run (1.200 m [3.900 ft]) in het stadion André-Barbeau.

https://www.outdoornow.nl/sport-en-actief/