Barracuda diving
Image default
Recreation / Outdoors

Hoe een daklek te vinden

Is het weer eens zover? Zijn er weer lelijke gele plekken nattigheid in het behang, of laat het zelfs los? Of komt het water zelfs gewoon door het dak gedruppeld? Dan is het duidelijk dat er sprake is van een daklekkage. Het is belangrijk om snel het dak dicht te maken, aangezien het water dat in Nederland nogal eens uit de lucht komt vallen anders flinke schade kan aanrichten aan de constructie van uw dak, waardoor het hout kan verrotten. Dit kan als het te lang blijft grote kosten met zich mee brengen, aangezien dit kan eindigen met dat de hele constructie opnieuw moet worden gebouwd. Maar ook kan nat hout in een schoorsteen erg gevaarlijk zijn. Als u stookt komen er kleine onverbrande deeltjes de schoorsteen in en als er nat hout in de constructie zit, kunnen die deeltjes daaraan blijven plakken en een erg brandbaar teerachtig laagje gaan vormen, wat een bekende oorzaak is van schoorsteenbranden. Het is dus van belang om bij symptomen van een daklek snel een dakdekker er naar te laten kijken. Deze heeft een aantal bekende methodes om het lek goed op te sporen en kan het ook goed voor u dichtmaken.

Een veel gebruikte manier is de rookproef. Hierbij wordt met een rookmachine gekeken waar er aansluitingen niet goed dicht zitten en waar het water door het dak heen kan. De rook zal immers door dezelfde openingen heen kunnen als het water, waardoor een lek opsporen makkelijk gaat.

Verder is een gebruikte techniek de impulsstroom techniek, waarbij het dakvlak onder water wordt gezet en onder stroom. Met geavanceerde technieken kan de locatie van het lek hiermee worden gevonden. De stroom zal namelijk weg willen lopen naar de aarde via de leklocatie en dat is meetbaar.

Maar ook infraroodcamera’s kunnen van pas komen, aangezien hiermee temperatuurverschillen kunnen worden gemeten die ook op een lek kunnen duiden.

https://dakbeheerhermans.nl/