Barracuda diving
Image default
Recreation / Outdoors

Wat houdt assessment nu in?

Het woord ‘ assessment’ is er niet een die we veel in een dagelijks gesprekje tegenkomen. Veel mensen weten ook absoluut niet wat het precies betekend. Je kan het woord afleiden vanuit het Engels, waarin het ‘ taxatie’ of ‘ beoordeling’. Je kunt zeggen dat assessment als het ware een spiegel is. Deze spiegel kan jou de kans geven om een beter zelfinzicht te krijgen. Assessment zelf is in te delen in meerdere categorieën.

Selectieassessment  Selectieassessment wordt gebruikt wanneer er een nieuwe medewerker instroomt in een organisatie. De werkgever van het bedrijf kan op deze manier goed zien wat het karakter, de capaciteiten, kennis en vaardigheden van zijn of haar nieuwe medewerker is. Vaak maakt het Selectieassessment deel uit van de sollicitatieprocedure, en meestal gebeurt dit dan na de tweede ronde. Wanneer je wordt uitgenodigd voor dit gesprek dan zal je te maken krijgen met een interview. Dit interview wordt geleid door een psycholoog, die gericht op zoek zal gaan naar verschillende soorten informatie over jou. Wat wil je, en wie ben je? Je moet dan een lijstje met vragen één voor één gaan beantwoorden, of het kan voorkomen dat ze jou het woord laten doen om te kijken of je in staat bent om een gesprek te sturen. Andere onderdelen van selectieassessment die standaard voorkomen zijn de persoonlijkheidstest en de capaciteitstest – beter bekend als de IQ-test. Daarnaast kan het ook voorkomen dat er gebruik wordt gemaakt van praktijksimulatie.

Loopbaanassessment  Het draait bij loopbaanassessment vooral om het goed kunnen inschatten van de talenten en kwaliteiten die een werknemer bezit. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar interesses van de werknemer zelf, maar ook naar talenten die eventueel in de loop van de tijd gebruikt zouden kunnen worden binnen zijn of haar loopbaan. Zo kan precies worden gekeken welke baan bij iemand past.

Een bedrijf als loopbaannederland.nl kan je helpen om het juiste assessmentbureau te selecteren voor jouw persoonlijke omstandigheden.

 

 

http://www.loopbaannederland.nl