Barracuda diving
Image default
Recreation / Outdoors

Het belang van goede verlichting en de juiste tl led armaturen

Het belang van een goede verlichting en de keuze voor de juiste led tl armaturen op kantoor wordt vaak onderschat. Dit zou niet moeten, aangezien er verschillende onderzoeken zijn geweest die aantonen dat slechte verlichting op kantoor van invloed is op (de prestaties van) werknemers. Het is alom bekend dat je van een flinke portie daglicht, beter gaat presteren. Daarom is het ook zo belangrijk dat er op kantoor veel licht is en dat er zo veel mogelijk (natuurlijk en nagebootst) daglicht naar binnen schijnt. Krijgen werknemers te weinig daglicht, dan zullen ze zich al snel slechter gaan voelen en zullen ze minder gaan presteren. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor het juiste soort licht en de meest optimale verlichting te plaatsen. Zeker als je een kantoorruimte hebt waarbij de inval van natuurlijk (dag)licht te weinig is, of als er vaak ’s nachts of ’s avonds wordt gewerkt.

 

Negatieve gevolgen van slecht licht

Wat zijn nu precies die negatieve gevolgen van slechte verlichting of van te weinig (dag)licht op werknemers? Onderzoek toont aan dat mensen last krijgen van een ontregeling van hun biologische klok. Ze kunnen zich steeds minder goed concentreren en in het meest extreme geval kan een werknemer zelfs in een depressie belanden. Het is niet voor niets een feit dat veel mensen last krijgen van een winterdepressie. In de winter heb je een tekort aan natuurlijk licht of daglicht, waardoor je stemming slechter wordt en je jezelf steeds treuriger gaat voelen. Doordat de biologische klok ontregeld raakt, worden mensen onrustig. Je kunt je minder goed concentreren. Je raakt sneller vermoeid. In sommige gevallen biedt een daglichtlamp uitkomst, maar het plaatsen van de juiste led tl armaturen met het juiste type verlichting kan natuurlijk al helpen om een lichte en fijne werkruimte te creëren.

 

Blauw licht is goed voor de concentratie

Een leuk feitje is dat is uit onderzoek is gebleken dat met name blauw licht bijdraagt aan de concentratie. Kies er dus als werkgever voor om je led tl armaturen uit te rusten met blauw licht. Op die manier zorg je ervoor dat je werknemers alert blijven. Zet dit blauwe licht niet alleen in op de werkvloer, maar wees ook zo slim om de tl-lampen in de vergaderzalen hiermee uit te rusten. Wil je voorkomen dat werknemers na de lunch wat inkakken, zorg dan voor voldoende frisse lucht en daglicht. Het kan verstandig zijn om flexibele werkplekken in te richten en de werkplekken die aan de kant van het raam zitten, te rouleren onder werknemers die tijdelijk minder goed presteren.

 

Zacht sfeerlicht in de ontspanningsruimte

Is je kantoor uitgerust met een ontspanningsruimte? Dan is het verstandig om daar juist niet te kiezen voor hard wit of blauw licht. Zorg in de ontspanningsruimte voor zacht licht, bijvoorbeeld gelig licht. Een goed idee is om de led te armaturen die je in dit soort ruimtes hebt hangen, uit te rusten met een dimmer. Bekijk voor de verschillende mogelijkheden van led tl armaturen bijvoorbeeld eens bij Lichtpartner.nl