Barracuda diving
Image default
Recreation / Outdoors

Draadalg bestrijden met het vijverhandboek

Het bestrijden van draadalg moet altijd tweeledig verlopen, anders blijft u er last van houden. Enkel het doden van de aanwezige algen is namelijk niet genoeg om uw vijver te helpen. Er zijn bepaalde condities aanwezig binnen de vijver die het makkelijk maken voor draadalg om erin te groeien, en wanneer die condities niet worden aangepakt, zal het een terugkerend probleem worden. De sporen van draadalg komen namelijk vanuit de lucht aanwaaien, en u kunt uw vijver daar niet tegen beschermen. De beste manier om draadalg te bestrijden is dus niet alleen het doden van de aanwezige algen, maar ook het aanpakken van de condities binnen de vijver die het een gunstig klimaat maken voor de groei van draadalg. Meer over draadalg bestrijden met Vijverhandboek.

Draadalg bestrijden: de oorzaak

De oorzaak van een vijver met draadalg, is dat het vijverwater te voedselrijk is, waardoor de alg lekker kan gaan groeien, en u het weer moet bestrijden. Het voedselrijke water kan komen doordat er te weinig zuurstofplanten in de vijver zitten, of doordat de waterhardheid iets aan de lage kant is. Wanneer er te weinig zuurstofplanten in de vijver zitten, kunnen ze niet al die voedingsstoffen opnemen en blijft er over voor andere parasieten om van te eten. In het geval van een te lage waterhardheid zijn de omstandigheden meer optimaal voor de draadalg om te groeien dan de zuurstofplanten. Zo ziet u, de twee oorzaken zijn met elkaar verbonden.

Het aanpakken van de achterliggende oorzaak

De achterliggende oorzaak van draadalgengroei is meestal een te lage waterhardheid, daarnaast is een laag gehalte aan zuurstofplanten vaak ook een oorzaak van draadalg. Draadalg kan namelijk goed groeien in een vijver met zacht vijverwater, maar zuurstofplanten niet. Dit leidt dan tot een hoger gehalte aan voedingsstoffen in het vijverwater, omdat de zuurstofplanten ze niet allemaal kunnen opnemen doordat ze niet goed kunnen groeien, waardoor de draadalg die voedingsstoffen kan oppakken. Vervolgens is het goed mogelijk dat de draadalg de resterende zuurstofplanten verstikt, waardoor het probleem zichzelf verergert. De sporen van draadalg komen gewoon vanuit de lucht op de vijver aangewaaid, zoals we net al genoemd hebben.