Barracuda diving
Image default
Recreation / Outdoors

De voorbereiding op een grote duik

Duiken in Caribisch gebied is voor vele duikers een droom die uitkomt. Echter moet er wel worden bedacht dat duiken ook gevaarlijk kan zijn zonder de juiste voorbereidingen. Het is niet iets dat je zomaar even doet. Als je alleen gaat snorkelen is er niet zo’n probleem, maar als je een diepzeeduik wilt gaan maken, moet je goed op je hoede zijn!

De gevaren van diepzeeduiken

Het grootste gevaar is zuurstof. Het is niet voor niks dat duikers vaak niet een, maar twee flessen meenemen onder water. Het mondstuk dat aan deze flessen vastzit zorgt dat er geen water in je mond komt onder het ademen en ook een drukmeter hoort bij het pakketje dat mee naar beneden gaat. De kans dat je zonder zuurstof komt te zitten is erg klein, maar wel een risico. Een groter risico is echter de druk waar je aan blootgesteld wordt. Als je terug gaat naar het oppervlakte, veranderd het volume van de lucht. Boven water is er een druk van 1 bar. En iedere 10 meter komt er een bar bij. Dus als jij bijvoorbeeld op 50 meter diep zit, staat je lichaam op een druk van 6 bar (de 1 bar van boven water en de 5X 1 bar erbij). De volume in je longen zal afnemen als je lucht inademt op een grotere diepte. Je longen worden dus eigenlijk kleiner. Het is dus zeer belangrijk dat je regelmatig ademt, om de druk gelijk te houden. Als jij op 30 meter diepte inademt en je adem nog 20 meter inhoudt terwijl je omhoog gaat, verdubbelt het volume in je longen zich. En je kunt wel bedenken dat deze druk in je longen zorgt voor knappende longblaasjes. En dit zorgt voor luchtbelletjes in je bloedvaten. Deze belletjes bereiken vanzelf je hersenen, wat zorgt voor een herseninfarct. Zorg ook altijd dat je een duikmaatje hebt, zodat jullie elkaar in nood kunnen helpen.

De juiste opleiding

Om gevaren te voorkomen is het belangrijk dat je eerst een opleiding volgt voor duiken. Veel mensen doen dit op hun vakantiebestemming in een tropisch gebied zelf, omdat je daar natuurlijk de mooiste vissen en riffen hebt. Hou er wel rekening mee, dat als je later ergens anders gaat duiken, de omstandigheden heel anders kunnen zijn. Er is minder lekker weer en minder zicht in zee. Het is ook get val dat buitenlandse duikcursussen wat sneller door de stof heen gaan. Je hebt slechts een korte periode om een heleboel kennis te vergaren: theorie, veiligheidseisen en natuurlijk de praktijk. Omdat het zo snel gaat, zul je een deel ook snel weer vergeten en dat is natuurlijk erg gevaarlijk. Ook in Nederland kun je opleidingen volgen. Deze gaan veel rustiger door de stof heen, waardoor je meer tijd hebt om informatie te verwerken en toe te passen.

Fysieke voorbereiding

Duiken heeft op je lichaam geen hele zware impact. Omdat je in het water ligt, zul je geen last hebben van je gewicht. Wel is een grotere spiermassa meegenomen om sneller vooruit te komen en behendiger te zijn in het water. Van tevoren wat trainen kan dus zeker geen kwaad. Dit is ook beter voor je ademhaling, waardoor je rustiger kunt blijven onder water. Je hoeft niet gelijk een sportabonnement af te sluiten, want ook thuis kun je met de juiste fitness accessoires al een eind komen.

Genieten

Ondanks dat vooral de gevaren nu benadrukt zijn, is duiken natuurlijk ook heel erg mooi. Zolang jij je aan alle vastgestelde veiligheidseisen houdt, is er niks aan de hand en kun jij genieten van het prachtige onderwaterleven.