Barracuda diving
Image default
Recreation / Outdoors

De Aira 22, opvolger van de Polyvalk?

Tips & Trucks voor het varen met een Aira 22

Introductie

De Aira 22 is een heerlijke boot om in Friesland mee te varen. Wil je eens wat anders dan een Polyvalk of Randmeer dan is de Aira 22 een aanrader! Waarom? Omdat het een moderne, comfortabele, ruim en niet te vergeten snelle boot is. De Aira 22 is bij uitstek geschikt om er samen in te varen. Met vrienden, familie, ouders en kinderen, van twee tot zes personen het past allemaal. Voor verenigingen en zeilscholen is de boot een uitkomst door de combinatie van lekker zitten en sportief zeilen.

 

In dit blog gaan we wat nader in op deze boot die we vanaf 2<sup>e</sup> helft april 2020 vanuit Heeg in de verhuur hebben, maar nu als is te boeken.

 

Even wat feiten

De boot is ontwikkeld door Airaboats, het bedrijf van Jos Snijders Blok. Een bekende naam in de Friese zeilwereld. Onder andere als eigenaar van de Vinea zeilschool in Sneek weet hij precies waar een opvolger van de Polyvalk aan moet voldoen. Want dat is wat zin visie is: een boot bouwen volgens de nieuwe technieken en inzichten die op termijn de valk (een boot die tenslotte ook al weer ruim 75 jaar oud is) gaat vervangen op de Friese wateren.

 

De specificaties zijn als volgt:

 

Lengte 6,50 m

Breedte 2,20 m

Ondiepe kiel 0,90 m

Gewicht 700 kg

Ballast gewicht 250 kg

Grootzeil 14 m2Fok 8 m2

Gennaker25 m2

Doorvaarhoogte 8,60 m

CE-categorie D – 6 pers

Design Simonis – Voogd

 

Speciaal voor de verhuur hebben wij onze Aira 22’s uitgerust met een furler voor de gennaker die gevoerd wordt op de uitschuifbare boegspriet. Hierdoor is de boot ook met gennaker eenvoudig te hanteren. Later in de blog hierover meer.

 

Verder hebben we gekozen voor een traditionele Yamaha buitenboordmotor voor een ruime actieradius.

Hoe vaart het?

Eerst maar even een video van een vaartest van het blad Zeilen om een indruk te krijgen.

Wat opvalt zijn natuurlijk de bankjes. Waar je in een Valk op de bodem van de boot zit en alleen de stuurman of -vrouw een bankje heeft zit in de Aira 22 iedereen comfortabel op de kuipbank met kussens.

 

Door de moderne lijnen en lange waterlijn zijn de zeileigenschappen optimaal. De boot zeilt hoog aan wind  door de naar binnen gevoerde, niet te grote fok. Het achterschip is breed voor goed ruime windse zeileigenschappen. De kiel is speciaal ontworpen en heeft een loden bulb en geprofileerde schacht. Het roerblad is ook geprofileerd.

Varen met een gennaker

Anders dan een polyvalk heeft de Aira 22 een gennaker voor de ruimere koersen. Belangrijk aandachtspunt: als de gennaker staat kun je niet overstag maar moet je gijpen.

 

Maar door de furler heb je een alternatief! Voordat je overstag gaat rol je de gennaker in en na de manoeuvre rol je hem weer uit. Ideaal toch?

Europees succes

De boot is een enorm succes in Europa (er zijn inmiddels enkele honderden boten verkocht) en zal volgens ons de komende jaren ook de Friese meren gaan veroveren. Wij verwachten dan ook dat onze vloot van Aira 22’s de komende jaren verder zal groeien. Dus wil je de Aira 22 eens proberen kom dan naar Heeg voor bootverhuur in Friesland. Ook voor de huur van een sloep, zeiljacht of Tiny Houseboat.

 

https://genietenophetwater.nl/aira-22-huren/