Barracuda diving
Image default
Bedrijven

Elektronische horloges en Seiko

Elektronische horloges vereisen elektriciteit als energiebron, en sommige mechanische bewegingen en hybride elektronisch-mechanische bewegingen vereisen ook elektriciteit. Meestal wordt de elektriciteit geleverd door een vervangbare batterij. Het eerste gebruik van elektrische energie in horloges was als vervanging van de hoofdveer, om de noodzaak voor het opwinden te elimineren. Het eerste elektrisch aangedreven horloge, de Hamilton Electric 500, werd in 1957 uitgebracht door de Hamilton Watch Company uit Lancaster, Pennsylvania.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Horlogebatterijen (strikt genomen cellen, aangezien een batterij uit meerdere cellen bestaat) zijn speciaal ontworpen voor hun doel. Ze zijn zeer klein en leveren gedurende zeer lange perioden (enkele jaren of langer) continu kleine hoeveelheden stroom. In de meeste gevallen vereist het vervangen van de batterij een bezoek aan een horlogeherstelbedrijf of horlogehandelaar; dit geldt in het bijzonder voor horloges die waterbestendig zijn, omdat speciaal gereedschap en speciale procedures nodig zijn om het horloge na het vervangen van de batterij waterbestendig te houden. Zilveroxide- en lithiumbatterijen zijn tegenwoordig populair; kwikbatterijen, die vroeger heel gewoon waren, worden om milieuredenen niet meer gebruikt. Goedkope batterijen kunnen alkalisch zijn, even groot als zilveroxidecellen, maar met een kortere levensduur. Oplaadbare batterijen worden gebruikt in sommige horloges op zonne-energie.

Impact op de Seiko horloge

Sommige elektronische horloges worden aangedreven door de beweging van de drager. Seiko’s kinetische kwartshorloges maken bijvoorbeeld gebruik van de beweging van de arm van de drager: het draaien van een roterend gewicht, waardoor een kleine generator stroom levert om een oplaadbare batterij op te laden die het horloge laat draaien. Het concept is vergelijkbaar met dat van de zelfopwindende veerbewegingen, behalve dat er elektrische energie wordt opgewekt in plaats van mechanische veerspanning.

Horloges op zonne-energie worden aangedreven door licht. Een fotovoltaïsche cel op de wijzerplaat van het horloge zet licht om in elektriciteit, die wordt gebruikt om een oplaadbare batterij of condensator op te laden. De beweging van het horloge haalt zijn kracht uit de oplaadbare batterij of condensator. Zolang het horloge regelmatig wordt blootgesteld aan vrij sterk licht (zoals zonlicht), hoeft de batterij nooit te worden vervangen. Sommige modellen hebben slechts enkele minuten zonlicht nodig om wekenlang energie te leveren (zoals bij de Citizen Eco-Drive). Sommige van de vroege zonnehorloges van de jaren zeventig hadden innovatieve en unieke ontwerpen om de reeks zonnecellen die nodig waren om ze van stroom te voorzien (Synchronar, Nepro, Sicura en sommige modellen van Cristalonic, Alba, Seiko en Citizen) te kunnen voorzien. Naarmate de decennia vorderde en de efficiëntie van de zonnecellen toenam, terwijl de vermogensbehoefte van de beweging en het display afnam, begonnen zonnehorloges te worden ontworpen om eruit te zien als andere conventionele horloges.

Een zelden gebruikte krachtbron is het temperatuurverschil tussen de arm van de drager en de omgeving (zoals toegepast in de Citizen Eco-Drive Thermo).

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Poljot chronograaf
Casio AE12 LCA (vloeibaar-kristal-analoog) horloge
Traditioneel worden horloges in analoge vorm weergegeven, met een genummerde wijzerplaat waarop ten minste een draaiende uurwijzer en een langere, draaiende minutenwijzer zijn gemonteerd. Veel horloges bevatten ook een derde hand die de huidige seconde van de huidige minuut toont. Horloges aangedreven door kwarts hebben meestal een tweede hand die elke seconde naar de volgende marker klikt. Horloges aangedreven door een mechanische beweging lijkt een glijdende tweede hand te hebben, hoewel het eigenlijk niet glijdend is; de hand beweegt slechts in kleinere stappen, meestal 1/5 van een seconde, wat overeenkomt met de slag (halve periode) van het balanswiel. In sommige echappementen (bijvoorbeeld de duplex escapement), de hand gaat om de twee slagen (volledige periode) van het balanswiel, meestal 1/2 seconde in die horloges, of zelfs om de vier slagen (twee periodes, 1 seconde), in de dubbele duplex escapement. Een echt glijdende tweede hand wordt bereikt met de tri-synchro regelaar van Spring Drive horloges. Alle handen zijn normaal gesproken mechanisch, fysiek roterend op de wijzerplaat, hoewel een paar horloges zijn geproduceerd met “handen” die worden gesimuleerd door een vloeibaar-kristal display.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Analoge weergave van de tijd is bijna universeel in horloges verkocht als sieraden of verzamelobjecten, en in deze horloges, het bereik van verschillende stijlen van handen, nummers en andere aspecten van de analoge wijzerplaat is zeer breed. In horloges die worden verkocht voor de tijdwaarneming, blijft analoge weergave zeer populair, omdat veel mensen het gemakkelijker te lezen vinden dan digitale weergave, maar in de tijdwaarneming horloges de nadruk ligt op duidelijkheid en nauwkeurige aflezing van de tijd onder alle omstandigheden (duidelijk gemarkeerde cijfers, goed zichtbare handen, grote wijzers, grote wijzerplaten, etc.). Ze zijn speciaal ontworpen voor de linkerpols met de steel (de knop voor het veranderen van de tijd) aan de rechterkant van het horloge; dit maakt het gemakkelijk om de tijd te veranderen zonder het horloge van de pols te verwijderen. Dit is het geval als men rechtshandig is en het horloge om de linkerpols wordt gedragen (zoals gebruikelijk). Als men linkshandig is en het horloge aan de rechterpols draagt, moet men het horloge uit de pols halen om het te resetten.

https://www.quickjewels.nl/horloges/seiko/dames