Barracuda diving
Image default
Woningen

Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

Belg goed voorbereid op aankoop eerste woning

appartement te koop

Blijft het budget van starters binnen het gestelde budget? Hoeveel moeten ze uitgeven om te kopen, is er een verschil tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel? Welk deel van het maandinkomen van de eerste woningkoper wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen? We vroegen het marktonderzoeksbureau Ipsos (Ipsos), dat jonge Belgen tussen de 22 en 35 jaar vroeg hoe ze hun eerste huis konden kopen. Dit zijn hun bevindingen.

De meeste nieuwe eigenaren zijn binnen budget

Meer dan de helft van de jonge eigenaren volgt nog steeds de traditionele 1/3 regel. Gemiddeld besteden zij 32% van hun maandinkomen aan het aflossen van hun hypotheek.

De vastgoedmarkt is de afgelopen jaren niet gestagneerd. De prijzen schieten elk jaar omhoog en de droom om een ​​huis te bezitten lijkt voor sommige mensen onmogelijk. De jonge eigenaar weet echter precies wat hij moet doen als hij het eerste huis wil kopen.

74% van de respondenten slaagde erin het budget binnen het budget te houden. De meeste jonge eigenaren (69%) betaalden minder dan 300.000 euro voor hun eerste woning.

Het onderzoek laat enkele verrassende regionale verschillen zien. In Brussel gaf een derde (32%) van de jonge eigenaren van het eerste huis tussen de 200.000 en 300.000 euro uit. In Vlaanderen ligt de ratio iets hoger: 37% van de mensen geeft 200.000 tot 300.000 euro uit aan een huis. Aan de andere kant kostte in Wallonië de helft (50%) van de eerste woningen van de nieuwe eigenaren minder dan 200.000 euro.

Zeven op de tien jonge eigenaren (74%) bleven bij de aankoop van hun eerste woning binnen hun budget.

Om binnen een vooraf bepaald budget te blijven, moet u echter vaak geld verspillen.

Om de aankoop binnen het budget te houden wordt de decoratiestatus van de aangekochte woning verlaagd. In bijna een derde van de gevallen (30%) moet de kant-en-klare verplaatsbare woning van de droom plaats maken voor het te renoveren gebouw.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat jonge eigenaren bereid zijn om concessies te doen aan de woningvorm. De meeste aspirant-eigenaren (55%) hebben hun zinnen gezet op vrijstaande woningen. De dromen van Belgische jongeren over halfvrijstaande gebouwen (17%) of herenhuizen (12%) zijn aanzienlijk afgenomen. In feite is de situatie anders: slechts een derde (31%) van de ondervraagde eigenaren woont in vrijstaande huizen, waarvan 28% halfvrijstaande huizen heeft gekocht, terwijl 27% heeft gekocht. rijtjeshuis.

Is het nog steeds boven het budget? Oorzaken en oplossingen

Ongeveer een kwart van de jonge eigenaren (26%) kocht huizen die hun budget overschreden. 55% zei dat ze het budget overschreden omdat ze de ideale plek hadden gevonden om te wonen en deze niet konden laten passeren. Bovendien zei 44% dat ze geen huis konden vinden dat binnen het budget aan de eisen voldeed. Al met al laat het onderzoek zien dat jonge eigenaren met budgetoverschrijdingen hun toevlucht nemen tot verschillende financieringskanalen.

  • 51% leende meer geld bij de bank.
  • 46% vroeg hun spaarrekening om hogere kosten (gedeeltelijk) te financieren.
  • Een kwart (26%) vroeg de ouders om extra hulp om de volledige kosten te dekken.

De volkswijsheid van de 1/3 regel kan nog niet worden opgelost

De zogenaamde “gouden regel” is niet meer voor iedereen een kant-en-klaar antwoord: 33% van het hoogste maandinkomen kan gebruikt worden om hypotheken af ​​te lossen.

Meer dan de helft van de jonge eigenaren (57%) geeft minder dan een derde van hun maandinkomen uit.

Een kwart (25%) van de mensen geeft maandelijks 33% tot 40% van hun inkomen uit om hun woonleningen af ​​te lossen.

18% van de mensen geeft meer dan 40% van hun maandelijks inkomen uit aan het aflossen van een lening.

Jonge huiseigenaren geven gemiddeld 32% van hun maandelijks inkomen uit aan woonleningen.

Aan de andere kant zien we dat slechts 38% van de jonge toekomstige eigenaren hoopt binnen de 1/3 regel te blijven. Feiten tonen aan dat dit voor de meeste mensen haalbaar is.

Het is echter belangrijk om de nuance van deze resultaten te vergroten. Immers, ook al bestaat deze volkswijsheid nog, de 1/3 regel is niet altijd de beste manier om te bepalen of een aflossingsplan financieel haalbaar is. Banken houden zich al lang niet meer aan dit principe, want naarmate het inkomen stijgt, neemt de relevantie van de 1/3 regel geleidelijk af: vergeet wat er aan het einde van de maand overblijft. Bij woonleningen zullen we altijd elke situatie onderzoeken.

huis te koop oostakker

https://be.propenda.com