Barracuda diving
Image default
Financieel

De bootverzekering, is ze nu wel of niet verplicht?

De bootverzekering is sinds jaar en dag een verzekering waar geweldig veel over wordt geschreven. Er zijn dan ook best wel een aantal misverstanden die de ronde doen over een dergelijke verzekering. Om te beginnen is het zo dat er hier in Nederland geen sprake is van een wettelijke verplicht. Als eigenaar van eender welke boot kan je hier in ons land dus gewoon zelf bepalen of je ze gaat verzekeren of niet. We hebben nu reeds verschillende keren benadrukt dat dit hier in Nederland zo is, simpelweg omdat er in andere landen andere wetten gelden. Wil je graag concreet ontdekken of jouw boot verzekeren nu wel of niet verplicht is? Blijf dan vooral zeker verder lezen! 

Welke dekkingen biedt een bootverzekering?

De bootverzekering is een verzekering die in verschillende vormen voor komt. Dit betekent dat je de keuze kan maken om ze af te sluiten als gewone WA-verzekering, maar verder kan je tevens kiezen voor één van de meer uitgebreide opties. Afhankelijk van het feit of je ook wil dat de schade aan jouw eigen boot wordt gedekt zal je een uiteindelijke keuze moeten maken. Let op, het spreekt voor zich dat hoe uitgebreider de dekkingen worden, des te duurder de verzekering ook uit zal gaan vallen. 

Is een verzekering afsluiten verplicht? 

Hier in Nederland is er geen sprake van een wettelijke verplichting met het oog op het afsluiten van een bootverzekering. Elke persoon die hier eigenaar is van een boot kan dus met andere woorden helemaal zelf beslissen of hij of zij deze laat verzekeren of niet. Ben je van plan om aan te gaan leggen in een bepaalde haven of ga je deelnemen aan een bepaalde wedstrijd? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat er vaak wel een verzekering dient te worden afgesloten. 

Van cruciaal belang om rekening mee te houden is het feit dat een bootverzekering vandaag de dag in Nederland dan wel niet bij wet verplicht mag zijn, in andere landen geldt die verplichting wel degelijk. Een bekend voorbeeld zijn bijvoorbeeld de vakantielanden Spanje en Italië. Ben je dus met andere woorden van plan om jouw vakantie in één van deze landen door te brengen? Hou er dan altijd rekening mee dat je hier wel degelijk verplicht houder dient te zijn van een dergelijke verzekering. 

De bootverzekering is een aanrader voor elke booteigenaar

We kunnen rekening houdende met de informatie op deze pagina eigenlijk alleen maar stellen dat het afsluiten van een bootverzekering een zeer interessante keuze is voor iedereen die eigenaar is van een boot… en dat zijn best wel wat mensen. Van zodra je eigenaar wordt van een boot spreekt het voor zich dat je een zeer belangrijke investering te beschermen hebt. Enkel en alleen wanneer je kiest voor het afsluiten van een bootverzekering behoort dit tot de mogelijkheden. Ga je een dergelijke verzekering afsluiten? Hou dan ook beslist altijd rekening met de verschillen tussen de diverse polissen. De WA-verzekering zorgt bijvoorbeeld uitsluitend voor een dekking van de schade aan derden en niet voor de schade die jouw eigen boot kan oplopen. Hou hier zeker altijd rekening mee.