Barracuda diving
Image default
Onderwijs

Drie tips voor het lesgeven aan jonge kinderen

Lessen voorbereiden om aan jonge kinderen te geven kan soms best wel heel erg ingewikkeld zijn. Kinderen zijn vaak namelijk met allerlei verschillende dingen tegelijk bezig, waardoor het moeilijk kan zijn om hun aandacht vast te houden. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld coaching onderwijs in te zetten. Hiermee kun je het lesgeven aan de jonge kinderen op een motiverende manier doen, waardoor de kinderen ook een stuk gemotiveerder zullen zijn om mee te doen met de les. Er zijn uiteraard erg veel manieren waarop je jonge kinderen bij de les kunt betrekken. De volgende drie tips kunnen je hierbij helpen! 

 

Geef les op een leuke manier 

Het heeft bij jonge kinderen geen zin om erg streng en stug te zijn. Bovendien zou zo een soort houding er alleen maar voor zorgen dat kinderen leren als iets stoms gaan zien wat ze zoveel moeten vermijden. Het is dus heel erg belangrijk om les te geven op een leuke manier die de kinderen interesseert. Kies er bijvoorbeeld voor om spelletjes toe te voegen aan de lessen. Een docent als coach kan er bijvoorbeeld ook achter komen op welke manier de kinderen tijdens de spelletjes ook nog nieuwe dingen opsteken. Door op deze manier les te geven, zullen de kinderen de les als iets leuks ervaren.  

 

Zorg voor voldoende beweging tijdens de les 

Jonge kinderen hebben heel erg veel energie. Zij zouden het liefst de hele dag door bezig zijn. Wanneer je dit soort jonge kinderen probeert les te geven, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Je wilt namelijk niet dat de kinderen tijdens de les constant bezig zijn met andere dingen, of druk met vriendjes en vriendinnetjes gaan kletsen. Om dit tegen te gaan, kan het helpen om bewegingsopdrachten in de les te verwerken. Laat de kinderen om het kwartier bijvoorbeeld even opstaan om te springen of dansen zodat zij al hun energie kwijt kunnen.  

 

Vraag naar de input van de kinderen 

Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar jonge kinderen kunnen ook erg goede ideeën hebben. Het is dus heel belangrijk om te luisteren naar wat de kinderen te vertellen hebben. Kijk bijvoorbeeld of er een onderwerp is waar de kinderen graag over willen leren en voeg dit bij de les. Hierdoor zullen de kinderen zich ook gehoord voelen wat heel erg goed is voor hun zelfvertrouwen. Luisteren naar de kinderen zal ervoor zorgen dat zij ook gewilder zijn om te luisteren tijdens de les.  

 

https://septemberonderwijs.nl/