Barracuda diving
Image default
Eten en drinken

Beleggen in whisky

Als liefhebber van de betere whisky weet je dat er eigenlijk niets gaat boven een goede fles whisky. Niet alleen om te drinken, maar ook als belegging. Want het is je ongetwijfeld opgevallen dat zeldzaam goede whisky sterk in waarde kan stijgen. Maar hoe beleg je in whisky? Het is niet zo dat je de bank kunt bellen om een transactie uit te voeren, zoals bij aandelen. En hoe kies je de goede whisky? Want niet elke fles wordt ook meer waard.

Resultaten uit het verleden

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar het verleden leert ons wel veel. We zien dat de vraag naar single malt whisky eigenlijk al sinds de jaren `90 sterk toeneemt. Niet alleen in de traditionele whisky-drinkende landen, maar in heel Europa. Ook Japan, China en Rusland zijn fors meer whisky gaan kopen. Met soms enorme waardestijgingen als gevolg.

Vooral beleggen in Schotse whisky en Japanse whisky heeft goede resultaten opgeleverd. De reden is dat de productie achterblijft bij de stijgende vraag.

Aandachtspunten bij beleggen in whisky

Als je wilt beleggen in whisky zijn er een aantal dingen om in de gaten te houden. Om te beginnen de leeftijd: hoe ouder de whisky, hoe zeldzamer deze whisky is. De productie lag toendertijd namelijk stukken lager. Bovendien zijn er tussentijds veel flessen opgedronken. Oh, en oudere whisky smaakt ook veel beter.

Voor een goed rendement is het slim te beleggen in whisky die zeldzaam is. Zoek dus naar whisky waar weinig van gemaakt is, of naar speciale limited editions van de bekendere whiskyhuizen. Sowieso zijn whisky’s van bekende merken als Macallan, Ardberg, Glendrochan en Laphroaig goede whisky om te beleggen gebleken.  Kom je een whisky tegen van een distilleerderij die recent (5-10 jaar geleden) is gesloten? Dan is het een goed moment om te kopen.

Waar koop je whisky om te beleggen

Whisky om te beleggen koop je niet bij de slijter om de hoek. Je koopt hem direct bij de destilleerder. Maar je kunt ook een bezoek brengen aan een whiskyveiling. Om op die manier te beleggen in whisky kost echter een hoop tijd en geld. Gelukkig is het ook mogelijk om te beleggen in whisky bij een specialist. Bij www.elitewhisky.com hebben we de beste Schotse, Amerikaanse en Japanse whisky waarmee jij kunt bouwen aan je whisky-beleggingsportfolio.