Barracuda diving
Image default
Vervoer en transport

Wat de IP-classificatie betekent

Wilt u online e steps kopen, dan zult u weten dat IP54 de normale classificatie is voor veel elektrische scooters, waaronder de Skywalker 10C. Laten we eens kijken wat IP54 betekent voor een rijder (laten we stof vergeten, en ons alleen concentreren op bescherming tegen water). IP54 betekent “Bescherming tegen opspattend water. Water dat onder lage druk uit een willekeurige richting op de elektrische scooter spat” en volgens de test is hij bestand tegen “waterstraal onder lage druk uit een willekeurige richting gedurende 10 minuten”.

De waarschuwing van de fabrikanten van IP54-gecertificeerde elektrische scooters luidt echter: “Rijd niet in de sneeuw, in de regen, of op wegen die nat, modderig of ijzig zijn, of die om welke reden dan ook glad zijn. Rijd niet over obstakels (zand, los grind of stokken). Als u dat wel doet, kunt u uw evenwicht of tractie verliezen en een val maken. Dit geeft alleen maar aan dat de fabrikanten het heel veilig willen spelen.

Ik ben één elektrische scooter tegengekomen, de Hollyburn P5/SS, die een indrukwekkende IP66 rating heeft en de website van de fabrikant zegt ‘de P5 is volledig weerbestendig volgens de standaard van IP66 en hij is klaar voor gebruik onder alle weersomstandigheden, inclusief regen en sneeuw’.

Het tweede cijfer van IP66 betekent “Bescherming tegen een krachtige waterstraal. 3 minuten van maximaal 12,5 mm water onder druk vanuit elke richting op de elektrische scooter mag niet schadelijk zijn”. Deze fabrikant lijkt de capaciteiten van zijn product te kennen. Toch moet je de garantieclausule bestuderen voordat je je in de regen en sneeuw waagt. Ik ben op hun website geen exemplaar van de garantie of de gebruiksaanwijzing tegengekomen.

Waarschuwingen

Twee elektrische scooters met dezelfde IP-classificatie kunnen verschillende ‘waarschuwingen’ van de fabrikant hebben met betrekking tot rijden in natte omstandigheden.

Waar het op neerkomt is dat, wat de IP-classificatie ook zegt, het verstandig voor u kan zijn om het advies op te volgen dat in de gebruikershandleiding en garantieclausule wordt gegeven. Dit ondanks het feit dat u denkt dat een lichte regenbui geen schade kan toebrengen aan uw elektrische scooter.