Barracuda diving
Image default
Banen en opleidingen

Tien regels voor een goed cv

werk zoeken

1. Je kunt niet liegen in je cv
Dit gaat niet over een moreel en ethisch punt. Dit gaat over je toekomst. De logica is simpel: je cv wordt gecontroleerd door de beveiligingsdienst en HR-specialisten van het bedrijf. Als blijkt dat je hebt gelogen, zal je cv in de interne database het label “leugenaar” krijgen. En dan gebeurt het volgende. De gemiddelde duur van een dienstverband van een personeelsfunctionaris in een bedrijf is drie jaar. Dan gaat hij naar een andere plek en neemt natuurlijk de basis mee. En zo verschijnt je cv met het teken “leugenaar” in veel bedrijven, en dan vraag je je af waarom je bijvoorbeeld geen sollicitatiegesprek voor een droombaan kunt krijgen als je er perfect voor geschikt bent.
2. Je kunt jezelf niet uitdrukken in een cv
Hervat in vers, hervat in strips, hervat in de vorm van pictogrammen – wat we gewoon niet snappen. Begrijp dat we in een cv de duidelijke structuur van uw gegevens moeten begrijpen. Hoe verwarrender het wordt, hoe groter de kans dat we belangrijke dingen missen en u gewoon niet voor een vergadering zullen uitnodigen. Structureer daarom uw biografie “saai” en druk uzelf uit in een portfolio, dat u in een apart bestand aan uw cv kunt toevoegen. &
3. Het cv kan werkervaring niet in omgekeerde volgorde beschrijven
Domme maar veelgemaakte fout. Je begint in de adolescentie en schrijft je laatste werkervaring op. Daarom komt de meest onnodige ervaring visueel naar voren. Bijvoorbeeld het feit dat u tien jaar geleden als secretaris werkte, terwijl u nu solliciteert naar de functie van hoofdaccountant. Ook wij zijn onoplettend, we houden niet altijd bij welk jaar wordt aangegeven, en verontwaardigd stellen we het cv uit, niet wetende dat u geen secretaresse meer bent en wat een waardevolle specialist we zijn kwijtgeraakt.
4. Het is onmogelijk om de telefoonnummers van de scheidsrechters openbaar te maken
Respecteer de mensen die u aanbevelen. Verminder tegelijkertijd uw kansen op een baan niet. Als je de telefoonnummers van je scheidsrechters in het publieke domein hebt gezien, zullen veel recruiters ze natuurlijk willen bellen en een vacature aanbieden. In het beste geval zullen uw verwijzingen u vervloeken vanwege de overvloed aan telefoontjes, in het slechtste geval – ze gaan naar de vacature van uw dromen, niet naar u.
5. U kunt geen niet-zakelijke foto publiceren
U bevestigt een foto in een badpak of decolleté aan uw cv, en dan bent u woedend dat u een diner in een restaurant wordt aangeboden in plaats van een interview? Waar is de logica?
6. Je kunt niet negatief spreken over voormalige werkgevers
Zelfs als je erg beledigd bent, zelfs als je na het conflict bent vertrokken en er zeker van bent dat je volkomen gelijk hebt, moet de reden voor vertrek loyaal zijn. Het belangrijkste is, zonder enige details in de stijl van “ja, hij is een geit.”
Bedenk dat elke werkgever denkt: als hij het over het verleden zegt, zal hij dat later zeker over mij zeggen. Hij zal het cv weggooien zonder zelfs maar naar je te kijken: “Waarom heb ik een conflicterend persoon nodig?”
7. Het is onmogelijk om in het cv niet aan te geven voor welke functies je solliciteert
Een vreemde maar veelgemaakte fout. Als u uw cv op rekruteringssites plaatst, waaronder LinkedIn, moet u begrijpen dat de HR-professional het vaakst naar een cv zoekt door de functietitel in het zoekvak te typen. Als je in je cv niet hebt aangegeven naar welke functies je solliciteert (je kunt drie vacatures in één cv specificeren – dit is normaal), dan zul je simpelweg niet te zien zijn in de resultaten van het uitbrengen van je cv. En er zullen praktisch geen uitnodigingen voor interviews zijn.
8. In het cv hoef je niet meer het gewenste inkomensniveau aan te geven
Nu, wanneer de vraag naar de kosten van een kandidaat doorslaggevend is, is er een zeer groot risico: de salarisverwachtingen iets hoger stellen dan die van een concurrent. De concurrentie voor goede banen is erg groot. Zet het salaris in je cv “zoals afgesproken” of helemaal niet. Tijdens de interviews krijgt u de gelegenheid om te onderhandelen. U zult begrijpen hoeveel u bereid bent te betalen en hoe interessant deze functie voor u is.
Trouwens, de juiste “ruil” over salaris ziet er als volgt uit: “Gemiddeld in mijn stad is het salaris van een specialist van mijn niveau in mijn functie dat en dat bedrag, inclusief dat en dat een vast salaris en dat en zo’n bonusregeling. Maar ik denk dat ik een beetje hoger sta, omdat mijn belangrijkste prestaties zus en zo zijn. Maar ik hoor graag uw voorstel, want ik ben buitengewoon geïnteresseerd in de functie in uw bedrijf. “
9. U kunt de gewenste functieverantwoordelijkheden niet omschrijven
Het is erg belangrijk. In feite weet niemand van ons hoe we een cv moeten schrijven. We beschrijven “wat we deden” in een vorige baan, en dat verkoopt zichzelf erg slecht. We moeten onze verantwoordelijkheden noemen in KPI’s, waar het mogelijk is om met concrete cijfers en feiten te bewijzen hoe waardevol ze zijn voor het bedrijf.
Ik zal u het eenvoudigste voorbeeld geven. We werden benaderd door een 51-jarige vrouw die anderhalf jaar niet was aangenomen. We hebben het cv bekeken en slechts één regel herschreven. In plaats van 28 jaar algemene ervaring en 5 jaar op de laatste plaats als hoofdaccountant, schreven we: “17 kantooraudits van de belastingdienst zonder boetes en overtredingen.” De volgende dag werd de vrouw overspoeld met verzoeken om op gesprek te komen.
10. En het belangrijkste is dat je in het algemeen geen cv kunt schrijven.
Voor elk bedrijf en elke vacature moet deze afzonderlijk worden “aangescherpt”. Dit is een aparte kunst. Succes!

https://www.vindazo.be