Barracuda diving
Image default
Kinderen

Kinderspeelgoed geschiedenis

Gaaf kinderspeelgoed heeft een erg rijke geschiedenis. Zo lang er al mensen op de aarde zijn, worden er spelletjes gespeeld. Spelen is een vorm van leren. Door te spelen verbeteren mensen hun motoriek. Ook is het leren van met elkaar omgaan, een grote reden dat mensen spelen. Niet alleen mensen spelen al vanaf het begin. Dit gedrag is ook terug te zien in dieren. De vraag is echter: wat was het allereerste speelgoed waarmee gespeeld werd? En hoe is dit in de loop der tijd ontwikkeld? Door te leren over de geschiedenis van kinderspeelgoed, wordt het ook makkelijker om te begrijpen waar het speelgoed wat wij tegenwoordig gebruiken vandaan komt.

Natuurlijke voorwerpen

Voordat er echt kinderspeelgoed werd gemaakt, speelde mensen met natuurlijk voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan takjes, stenen, botjes en vezels. Met stenen konden kinderen gooien, en met takjes konden zij tekenen in het zand. Spelen met natuurlijke voorwerpen, doen kinderen tegenwoordig nog steeds iedere dag. Een middagje in het bos met een groepje kinderen, en al snel gaan zij allemaal helemaal op in de natuur. Eigenlijk is het dus heel logisch dat kinderen hier als eerste mee speelden in de geschiedenis. Veel speelgoed wat tegenwoordig gemaakt wordt, is gebaseerd op dit oude speelgoed. Steentjes zijn te vergelijken met ballen en takken met potloden.

Allereerste gemaakte speelgoed

Als allereerste speelgoed, naast de natuurlijke voorwerpen, werden ballen gemaakt. Uit stenen werden ballen gemaakt. Ook werden er speelballen gemaakt die gevuld werden met textiel en hooi. Naast ballen werden er vroeger ook bordspellen gemaakt. Vaak werd er hierbij met dieren botjes gespeeld. Daarnaast werden er in de geschiedenis ook vliegers gemaakt. Deze vliegers zagen er natuurlijk niet hetzelfde uit als de vliegers die tegenwoordig gemaakt worden. De oude vliegers werden vaak gemaakt met visgerei. Denk aan takken met touw en textiel eraan gebonden.