Barracuda diving
Image default
Kinderen

Aandachtspunten bij het kiezen van een kinderfiets

Aandachtspunten bij het kiezen van een kinderfiets

Het kiezen van de juiste kinderfiets kan overweldigend zijn omdat er gewoon heel veel opties zijn waaruit je kunt kiezen. Je kunt een kinderfiets kopen afhankelijk van veel factoren. Als je op de weg gaat rijden, heb je een fiets met goede remmen nodig. Als je in het bos gaat fietsen, heb je een fiets met vering nodig. Fietsframes zijn er in verschillende maten en zijn het meest geschikt voor bepaalde leeftijden en hoogtes. Je wilt niet dat ze te snel hun nieuwe machine ontgroeien.

De maat van je fiets

Als het gaat om het kiezen van een fiets voor je kind, is het belangrijkste om te overwegen de maat. Elke fietsfabrikant heeft zijn eigen maatsysteem, maar er zijn enkele overeenkomsten. Een goede vuistregel is dat een fiets minstens enkele centimeters langer moet zijn dan de lengte van je kind. Als je een 20-inch fiets koopt voor een achtjarige die 1,20 meter lang is, moet je voor comfort ten minste drie of vier centimeter aan weerszijden van hun binnenbeenlengte plaatsen. Dit is om ervoor te zorgen dat ze comfortabel op het zadel zitten met hun tas van weathergoods.

Gewicht van de fiets

Gewicht is belangrijk voor de gezondheid van het kind. Als een fiets te zwaar is, zal het voor jonge rijders moeilijk zijn om te manoeuvreren en kan dit leiden tot blessures. Gewicht is ook belangrijk voor de duurzaamheid van de fiets. Een zwaarder frame materiaal zorgt ervoor dat de fiets veel minder snel breekt of buigt onder belasting bij normaal gebruik. Gewicht is ook van belang in termen van prestaties. Fietsen die lichter zijn, zijn sneller dan zwaardere. Dit komt omdat ze minder inspanning van de berijder vergen bij het bergop fietsen of tegen harde wind in. Dit kan vooral handig zijn als je kind van plan is om met zijn/haar fiets door de stad te rijden. Bovendien zal een lichter framemateriaal resulteren in verminderde trillingen tijdens dit soort ritten, wat kan helpen gevoelloosheid van de handen te voorkomen na langere perioden op volle snelheid. Het gewicht van een bepaald model kan ook van invloed zijn op de snelheidscapaciteiten. Je kunt met je werktas dames naar fietswinkels gaan en fietsen zoeken die het beste passen bij het gewicht van je kind.

Remmen

Een andere veiligheidsoverweging is het type remmen op de fiets van je kind. Er zijn twee basistypen remmen. Dit zijn velgremmen en schijfremmen. Schijfremmen zijn effectiever dan velgremmen bij het stoppen van de fiets van je kind. Ze kunnen meer remkracht op het wiel uitoefenen met minder inspanning van de berijder. Schijfremsystemen zijn doorgaans ook betrouwbaarder en duurzamer dan velgremsystemen. Dit kan echter leiden tot hogere kosten voor vervangende onderdelen als gevolg van slijtage na verloop van tijd.

Versnellingen en aandrijflijnen

Een van de belangrijkste kenmerken waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een kinderfiets, zijn de versnellingen en aandrijflijnen. Met een fiets met meerdere versnellingen kan je kind de beste versnelling kiezen voor elk terrein, of het nu een vlakke straat of steile helling is. Versnellingen zijn te vinden op zowel voor- als achterwielen en zijn er in verschillende maten. Het cijfer geeft aan hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn om te schakelen.