Barracuda diving
Image default
Winkelen

Heb je een vergunning nodig om een tuinhuis te bouwen?

Heb je een tuinhuis gevonden dat perfect aan je wensen voldoet? Of ga je hout bestellen en er zelf een maken? In dat geval vraag je je misschien af of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen een tuinhuis kunt bouwen zonder een officiële vergunning aan te vragen. Er zijn echter bepaalde voorwaarden en regels waar je je aan moet houden. In dit artikel zullen we je alle benodigde informatie geven over wanneer je een vergunning nodig hebt om een tuinhuis te bouwen en wanneer je zonder vergunning kunt doorgaan. Wil je er graag meer over weten? Lees dan verder!

Wanneer is een vergunning vereist?

In de meeste gevallen heb je een vergunning nodig als je tuinhuis niet aan bepaalde criteria voldoet. Volgens de Nederlandse regelgeving moet je een vergunning aanvragen als jouw tuinhuis:

  • Hoger is dan 3 meter.

  • Bedoeld is om te worden gebruikt als slaapkamer of keuken.

  • De gecombineerde totale oppervlakte van alle “bijbehorende gebouwen” op jouw perceel meer dan 30m2 bedraagt.

Tuinhuis bouwen zonder vergunning

Gelukkig zijn de regels de laatste jaren versoepeld en kunnen de meeste tuinhuizen zonder vergunning worden gebouwd. Dit noemen we ook wel vergunningvrij bouwen. Je kunt zonder vergunning doorgaan als jouw tuinhuis aan de volgende criteria voldoet:

  • Niet hoger is dan 3 meter.

  • Een oppervlakte heeft van minder dan 30m2.

  • Niet bedoeld is voor bewoning, zoals een slaapkamer of keuken.

Bouwvoorwaarden voor vergunningsvrije tuinhuizen

Zelfs als je geen vergunning nodig hebt, zijn er nog steeds bouwvoorschriften waaraan je moet voldoen volgens het Bouwbesluit. Dit omvat onder andere: het verstrekken van een bouwtekening en constructieberekening, zelfs voor vergunningsvrije tuinhuizen.

Groottebeperkingen voor vergunningsvrije tuinhuizen

Vergunningsvrije tuinhuizen moeten voldoen aan specifieke grootte beperkingen. Als jouw tuinhuis aan de volgende criteria voldoet, kun je zonder vergunning doorgaan:

  • De totale oppervlakte van het tuinhuis is minder dan 30m2.

  • De hoogte overschrijdt niet de 3 meter.

  • Het tuinhuis staat minimaal 1 meter van de perceelgrens af.

De juiste kleding dragen

Als je een tuinhuis gaat bouwen, is het belangrijk om de juiste kleding te dragen om jezelf te beschermen en comfortabel te blijven. Draag stevige kleding, zoals een sterke broek en een shirt met lange mouwen, om je huid te beschermen tegen krassen en schaafwonden. Verder moet je een veiligheidshelm dragen, vooral als je zware dingen tilt of het dak gaat maken. Vergeet niet om werkhandschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen splinters en blaren. En draag stevige werkschoenen met goede grip om niet uit te glijden. Met de juiste kleding kun je veilig en zelfverzekerd aan je tuinhuis bouwen en het project goed afmaken. 

Dus, heb je een vergunning nodig?

Je kunt in de meeste gevallen dus een tuinhuis bouwen zonder een vergunning aan te vragen, op voorwaarde dat het aan bepaalde criteria voldoet. De hoogte van het tuinhuis mag niet hoger zijn dan 3 meter, en het totale oppervlak moet minder dan 30m2 bedragen. Daarnaast moet je nog steeds voldoen aan specifieke bouwvoorschriften en bouwtekeningen en constructieberekeningen verstrekken, zelfs voor vergunningsvrije tuinhuizen. Controleer altijd bij de gemeente om te zorgen dat je voldoet aan de specifieke regelgeving in jouw omgeving voordat je aan een bouwproject begint. Veel bouwplezier!