Barracuda diving
Image default
Gezondheid

Wat houdt psoriasis in en is er een genezing? Lees hier alle informatie in deze handige gids!

Psoriasis is een huidaandoening waarbij rode, schilferige, korstige huidplekken ontstaan die bedekt zijn met zilverachtige schubben. Deze plekken verschijnen gewoonlijk op uw ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug, maar kunnen overal op uw lichaam voorkomen. 

Bij de meeste mensen zijn het maar kleine vlekjes. In sommige gevallen kunnen de plekken jeuken of pijnlijk zijn. Het kan op elke leeftijd beginnen, maar ontwikkelt zich het vaakst bij volwassenen onder de 35 jaar, en treft mannen en vrouwen in gelijke mate.

De ernst van psoriasis varieert sterk van persoon tot persoon. Voor sommigen is het slechts een kleine irritatie, maar voor anderen kan het de kwaliteit van hun leven sterk beïnvloeden. Psoriasis is een langdurige (chronische) ziekte die meestal gepaard gaat met periodes waarin je geen of milde symptomen hebt, gevolgd door periodes waarin de symptomen heviger zijn.

Hoe het kan verschijnen?

Mensen met psoriasis hebben een verhoogde productie van huidcellen. Huidcellen worden normaal gesproken elke 3 tot 4 weken aangemaakt en vervangen, maar bij psoriasis duurt dit proces slechts ongeveer 3 tot 7 dagen. De resulterende opeenhoping van huidcellen creëert de plekken die met psoriasis worden geassocieerd.

Hoewel het proces niet volledig wordt begrepen, wordt gedacht dat het gerelateerd is aan een probleem met het immuunsysteem. Het immuunsysteem is de verdediging van je lichaam tegen ziekte en infectie, maar het valt per ongeluk gezonde huidcellen aan bij mensen met psoriasis.

Psoriasis kan in de familie voorkomen, maar welke rol genetica precies speelt bij het ontstaan van psoriasis is onduidelijk Bij veel mensen beginnen of verergeren de psoriasissymptomen door een bepaalde gebeurtenis, die een trigger wordt genoemd. 

Mogelijke triggers van psoriasis zijn onder meer een verwonding van de huid, keelinfecties en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. De aandoening is niet besmettelijk, dus kan niet van persoon tot persoon worden overgedragen.

Hoe wordt de diagnose vastgesteld?

Een huisarts kan vaak de diagnose psoriasis stellen op basis van het uiterlijk van uw huid. In zeldzame gevallen wordt een klein stukje huid, een biopsie, naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek onder een microscoop. Dit bepaalt het precieze type psoriasis en sluit andere huidaandoeningen uit, zoals seborrhoïsch eczeem, lichen planus, lichen simplex en pityriasis rosea.

U kunt worden doorverwezen naar een specialist in het diagnosticeren en behandelen van huidaandoeningen (dermatoloog) als uw arts niet zeker is van uw diagnose, of als uw aandoening ernstig is. Als uw arts vermoedt dat u psoriatische artritis heeft, wat soms een complicatie van psoriasis is, kunt u worden doorverwezen naar een arts die gespecialiseerd is in artritis (reumatoloog). Er kan bloedonderzoek plaatsvinden om andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, uit te sluiten en er kunnen röntgenfoto’s van de aangetaste gewrichten worden gemaakt.

Is er een genezing voor psoriasis?

Er is geen genezing voor psoriasis, maar een reeks behandelingen kan de symptomen en het uiterlijk van de huidplekken verbeteren. In de meeste gevallen zal de eerste behandeling een topische behandeling zijn, zoals vitamine D-analogen of topische corticosteroïden. Topische behandelingen zijn crèmes en zalven die op de huid worden aangebracht.

Als deze niet effectief zijn, of als uw aandoening ernstiger is, kan een behandeling met fototherapie worden toegepast. Fototherapie houdt in dat uw huid wordt blootgesteld aan bepaalde soorten ultraviolet licht. In ernstige gevallen, wanneer de bovengenoemde behandelingen niet effectief zijn, kunnen systemische behandelingen worden gebruikt. Dit zijn orale of geïnjecteerde geneesmiddelen die in het hele lichaam werken.

Effect op je leven met psoriasis

Hoewel psoriasis voor sommige mensen slechts een kleine irritatie is, kan het een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van mensen die er ernstiger aan lijden.

Sommige mensen met psoriasis hebben bijvoorbeeld een laag gevoel van eigenwaarde vanwege het effect dat de aandoening heeft op hun uiterlijk. Het is ook heel gewoon om gevoeligheid, pijn en zwelling in de gewrichten en het bindweefsel te ontwikkelen. Dit staat bekend als artritis psoriatica.

 https://www.carenschoice.com/doffe-huid/