Barracuda diving
Image default
Gezondheid

Tips om paniekaanvallen te stoppen van Nick de Waard

Nick de Waard heeft onderzoek gedaan naar het stoppen van paniekaanvallen. Op basis van een aantal ervaringsdeskundige heeft hij de volgende tips ontdekt.

Hier zijn enkele nuttige ideeën die hij heeft bedacht.

1. Ken je triggers

“Het vergroten van het zelfbewustzijn en de kennis over je eigen mentale gezondheid is altijd een pluspunt. Hoe meer je weet wat je triggers zijn en hoe je angst zich presenteert, hoe gemakkelijker het zal zijn om jezelf door een aanval heen te praten. – Mindy H.

2. Verlaat de situatie

“Ik verwijder mezelf onmiddellijk uit de situatie, ga naar huis en aai mijn honden … het is het beste wat ik nu kan doen. Ik moet voor mezelf zorgen, en als mijn lichaam me noodsignalen stuurt, heb ik geleerd te reageren voordat ik instort.” – Cathy M.

[Op het werk of in het openbaar] “Ik verstop me in badkamers… Ik voel me veilig in de hokjes.” – Jon I.

“Ik ga een wandeling maken. Zelfs als ik aan het werk ben, doet een korte wandeling van 10 of 15 minuten wonderen.” – Melissa S.

3. Aardingstechnieken

“Ik kijk om me heen en vind 5 dingen die ik kan zien, 4 dingen die ik kan aanraken, 3 dingen die ik kan horen, 2 dingen die ik kan ruiken en 1 ding dat ik kan proeven. Dat heet aarden.” – Sam A.

“Aardingstechnieken…. Focus op wat er om je heen is, hoe het eruit ziet, de geur, de textuur.” – Gia S.

“Kijk om je heen voor…

5 dingen die je kunt zien
4 dingen die je kunt aanraken
3 dingen die je kunt horen
2 dingen die je kunt ruiken
1 ding dat je kunt proeven
Dit heet ‘aarden’. Het kan helpen als je het gevoel hebt dat je de controle over je omgeving en/of je hoofd kwijt bent.” – Tracy K.

4. Meditatie en bewust ademen

“Ik let op mijn ademhaling. In het begin is het luid en snel, maar een paar tellen later begint het te vertragen en te stillen. Ik zit op de grond en zeg voortdurend drie woorden: vrede, vreugde, liefde. Het maakt me niet uit hoe lang het duurt. Als de aanval voorbij is, voel ik me lichter en vergeet ik waarom ik in paniek raakte.” – Myta S.

“Focus op de adem. Laat één gedachte geen twee worden. Laat twee gedachten geen drie worden. Focus op de adem. Herhalen.” – Chana B.

https://nickdewaard.nl/misselijk-door-stress/