Barracuda diving
Image default
Tuin en buitenleven

Noppenfolie versus afdekzeil bij afdekken zwembad

Moet je een buitenzwembad nu wel of niet afdekken? En zo ja, gebruik je daar dan beter noppenfolie of afdekzeil voor? het zijn beide goedkope opties maar er gedurende de seizoenen heeft het water in je zwembad te maken met verschillende omstandigheden. Bij het bedekken van je zwembad moet je hier rekening mee houden. Na het lezen van dit artikel weet je precies waar je rekening mee moet houden bij het al dan niet afdekken van je zwembad.

Wel of niet afdekken?

Wanneer je een verwarmd zwembad hebt is het aan te raden om deze wel af te dekken. Doe je dit niet dan vervliegt alle warmte direct en sta je voor niets te verwarmen. En ook wanneer je chloor gebruikt om je zwembad te reinigen is het verstandig om af te dekken. Uv-straling als gevolg van direct zonlicht breekt chloor geleidelijk aan af en dat betekent dat je meer chloor moet gebruiken. Afdekken is dus eigenlijk altijd een goed idee. Het is allen ook aan te raden om je zwembad niet te lang afgedekt te laten omdat het water dan teveel af kan koelen.

Noppenfolie of afdekzeil?

Wanneer je op zoek gaat naar een afdekzeil dan kom je waarschijnlijk noppenfolie en afdekzeil als opties tegen. Welke van deze twee is het meest geschikt voor het afdekken van je zwembad? Met noppenfolie wordt de warmte van de zon doorgegeven aan het water zodat je minder hoeft te verwarmen. Bovendien houdt het folie de verdamping tegen en dat scheelt een hoop in onderhoudskosten.

Noppenfolie is daarbij beter geschikt dan een afdekzeil. Door de noppen naar beneden op het water te leggen, blijft het zeil goed drijven en blijft het niet ‘plakken’ aan het water. Dat is beter voor de isolatie en maakt het makkelijker om aan te brengen en af te halen. Dit is overigens geen gewone noppenfolie maar een hardere HDPE variant die beter bestand is tegen uv-straling. Gewone noppenfolie is niet geschikt voor langdurig buitengebruik.

Winterzeil voor wanneer je het zwembad niet gebruikt

In de winter wordt het zwembad meestal niet gebruikt en dan moet je het zwembad anders afdekken dan in de zomer. Een winterzeil bedekt het zwembad volledig en is lichtdicht. Met een winterzeil sluit je het zwembad hermetisch af zodat vuil en uv-straling niet door kunnen dringen tot het water. Koop een winterzeil altijd op maat zodat je zeker weet dat het perfect aansluit.