Barracuda diving
Image default
Dienstverlening

Mijn zonnepanelen werken niet meer

Als het elektriciteitsnet uitvalt, weet je het meteen, want je lampen en apparaten werken plotseling niet meer. Het is frustrerend, maar u kunt erop vertrouwen dat nutsbedrijven het probleem zo snel mogelijk zullen oplossen.

De meeste zonne-energie systemen zijn netgebonden. Dus als je zonnepanelen het niet meer doen, halen je apparaten en lampen gewoon stroom van het net. U weet pas dat er iets mis is als u uw volgende rekening ziet en ontdekt hoeveel geld u daadwerkelijk verschuldigd bent.

Als u regelmatig uw zonnemeter controleert, kunt u wellicht het probleem opsporen voordat uw spaargeld volledig verdwijnt. Toch bent u het nutsbedrijf meer geld verschuldigd dan u had begroot.

Wat als het erger wordt?

Er zijn geen nutsbedrijven die u kunnen “helpen” om uw systeem weer online te krijgen. Als eigenaar van de zonne-installatie is het uw verantwoordelijkheid om eventuele problemen op te lossen.

Ondanks de vele beloften die installateurs en fabrikanten van zonne-energie doen over de veerkracht van de technologie, heeft elk PV-systeem minstens wat onderhoud en service nodig gedurende de 20 tot 25 jaar van hun gegarandeerde levensduur.

Oorzaken van niet-werkende zonnepanelen

Tenzij u een getrainde zonne technicus bent, is het erg moeilijk om problemen met een niet-werkende zonne-installatie op te lossen, voornamelijk als u de oorzaak van het probleem niet kent. Hier volgen enkele oorzaken van problemen met zonne-installaties.

1. Defecte zonnemeter

Defecte zonne meters zijn een belangrijke oorzaak van “storingen” van het PV-systeem. De panelen werken eigenlijk prima, maar de meter kan de productie van zonne-energie niet correct aflezen.

Een reden waarom dit gebeurt, is dat zonne meters na verloop van tijd verouderd raken. Ze zijn vervaardigd met behulp van de nieuwste cellulaire technologie, maar telecomproviders beëindigen de ondersteuning regelmatig naarmate er nieuwe protocollen verschijnen. Veel zonne meters die zijn gebouwd met behulp van de 2G-standaard, zullen bijvoorbeeld binnenkort niet meer werken in de huidige 4G/5G-wereld.

Bovendien zijn sommige zonne meters afhankelijk van het internet in uw huis, dat gemakkelijk kan worden losgekoppeld vanwege signaal verliezen of wijzigingen in dienstverleners. Andere keren is het gewoon haperende software of hardware die moet worden gerepareerd.

De oplossing is om een nieuwe zonnemeter in gebruik te nemen die de meest recente cellulaire protocollen gebruikt. Als het een echt defecte meter is, werken we samen met het meetrapport bedrijf om te bepalen of het probleem software- of hardware gerelateerd is.

2. Onderbreker schakelaars

De zekeringen die de elektrische stroom in uw huis regelen, kunnen soms worden geactiveerd. U kunt snel bepalen of dit de oorzaak is door uw stroomonderbreker kast te openen om te zien of er schakelaars in de “uit”-stand staan. Als u niet zeker weet hoe u uw stroomonderbreker schakelaars moet controleren, kunnen we telefonisch door de stappen leiden.

3. Seizoensveranderingen

Veel eigenaren van zonne-energie woningen zijn zo gefocust op maandelijkse (of dagelijkse) besparingen dat ze zich zorgen maken wanneer de prestaties van hun PV-systeem in de loop van de tijd veranderen. Maar in feite is het heel gewoon dat uw energierekening het hele jaar door groter en kleiner wordt naarmate de seizoenen vorderen.

Uw zonnepanelen wekken bijvoorbeeld meer stroom op tijdens de zomermaanden dan tijdens de wintermaanden. Deze fluctuaties zijn volkomen normaal en u hoeft zich geen zorgen te maken. De oplossing houdt in dat u moet wachten om meer gegevens te verzamelen.

4. Vuil en Stof

Zonnepanelen verslechteren tijdens verloop van tijd en verliezen elk jaar ongeveer 1% tot 2% aan efficiëntie. Dit geldt voor alle zonnepanelen, ongeacht de fabrikant. En deze lineaire degradatie is al verwerkt in de garantiedekking van de panelen.

Grote prestatie dalingen van jaar tot jaar zijn echter niet normaal. Als dit met uw installatie gebeurt, is stofophoping waarschijnlijk de boosdoener. Terwijl vuil en puin zich verzamelen, blokkeren ze de zon, wat een negatieve invloed heeft op de output van zonne-elektriciteit.

Om uw zonne besparingen te beschermen, is regelmatige paneel reiniging de beste strategie. Dit doe je zelf met een simpele tuinslang.

Echter kunnen ook vogels de boosdoener zijn van vervuilde zonnepanelen. Neem bijvoorbeeld eksters die elk jaar weer opnieuwe ergens hun nest bouwen. Mocht het zo zijn dat ze deze onder- of bij uw zonnepanelen hebben gebouwd, dan kan dit zorgen voor ernstige vervuiling. De eksters verjagen is in dat geval een verstandige oplossing, maar mag u dat zomaar doen?https://zonnepanelenvogelvrij.be/