Barracuda diving
Image default
Huishoudelijk

Voor- en nadelen van keramische en inductie kookplaten

Er zijn goede en slechte dingen over beide, overweeg deze punten voordat je een nieuwe inductie kookplaat of fornuis koopt. Wanneer u overweegt een nieuwe kookplaat aan te schaffen, hangt uw keuze aan fornuis af van het brandstoftype dat u kunt gebruiken, of u denkt gewoon dat een keramische kookplaat goed zou zijn, u zou er goed aan doen eerst een beetje onderzoek te doen voordat u koopt.

Keramische kookplaten hebben een aantal geweldige pluspunten, maar ze hebben ook een aantal nadelen. Hier is een korte samenvatting van het goede en het slechte van een keramische kookplaat in het algemeen, zelfs een inductie:

Voordelen keramische kookplaat

 • Goede keramische kookplaten kunnen er fantastisch uitzien
 • Makkelijk schoon te maken
 • Kan vrijwel gelijk liggen met het werkblad
 • De meeste hebben nu aanraakbediening
 • Velen hebben timers om te stoppen met koken, zelfs per zone
 • Geen speciale vereisten voor installatie anders dan een geschikte levering
 • Kan worden vernield door vallende voorwerpen!
 • Kan worden gescoord of bekrast door glijdende pannen over het glas
 • Hete suiker of siroopachtige vloeistoffen die erop gemorst worden, werken als zuur en zullen door het glas eten
 • Niet zo controleerbaar als gas (zie opmerkingen over inductie hieronder)
 • Kan erg duur zijn om te repareren
 • Hoewel ze gemakkelijk te reinigen zijn, worden speciale reinigingsmiddelen sterk aanbevolen
 • Meest efficiënt als de juiste pan groottes voor elke zone worden gebruikt (aanbevolen)

Nadelen keramische kookplaat

Hoewel dit geen volledige lijst is, benadrukt het wel dat, zoals bij de meeste dingen, er voordelen zijn en er zijn nadelen in keramische kookplaten, net als in de meeste soorten kookplaten. Veel mensen houden net van hen en geven de voorkeur aan een keramische of elektrische kookplaat boven een gasbrander en dit is grotendeels een persoonlijke keuze.

Dat gezegd hebbende, veel mensen lijken te kiezen voor keramiek omdat ze denken dat het gemakkelijker zal zijn om te houden en weinig moeite doen, of dat er zeker geen speciale inspanning nodig is om ze te onderhouden en in zekere mate is dat waar, maar het is niet het hele verhaal.

Hoe is de keramische kookplaat zo populair geworden?

In het verleden waren keramische kookplaten traag, onhandige dingen die echt niet erg goed waren. Natuurlijk, ze hebben het werk gedaan, maar voor iedereen die serieus geïnteresseerd was in koken, hebben ze het echt niet gedaan, dus de standaardkeuze een paar decennia geleden was om de oude spiraalvormige ringvormige fornuizen of een kookplaat op gas te plaatsen.

Omdat inbouwapparatuur steeds vaker voorkomt met de opkomst van de volledig ingerichte keuken, zijn keramische kookplaten steeds populairder geworden. Vooral als het alternatief als gas geen optie was, waren de solide plaat kookplaten die traag zijn te verwarmen en ook langzaam af te koelen.

Maar naarmate keramiek steeds populairder werd, begonnen de prijzen te dalen naarmate de volumes stegen en de populariteit van de keramische kookplaat leek te exploderen in de jaren negentig en daarna. hierdoor is de kookervaring op keramische kookplaten aanzienlijk verbeterd, vooral op de meer geavanceerde en natuurlijk dure kookplaten.

Terwijl dit gebeurde, begonnen de eerste binnenlandse inductiekookplaten te verschijnen en ondanks claims van sommige fabrikanten dat ze de technologie hebben uitgevonden, dateert het in feite uit de patenten die in de vroege jaren 1900 in de VS waren geregistreerd. De eerste in de handel verkrijgbare inductiekookplaat die we kunnen vinden, werd in de jaren ’70 door Westinghouse verkocht voor huishoudelijk gebruik.

Keramische kookplaten lijken perfect of toch maar inductie?

Inductiekookplaten, op het eerste gezicht als je de marketinghype tenminste gelooft, lijken perfect, de bestuurbaarheid van gas, lager stroomverbruik, veiligheid door het gebruik van elektromagnetische velden, het klinkt perfect. Maar toch is het misschien niet voor jou.

Veiligheid door vrijwel geen warmte is een groot voordeel van inductiekookplaten. Dit komt omdat, net als keramische kookplaten, anders dan de veiligheidswinst, aangezien de kookplaat zelf koel blijft en de veel betere regelbaarheid, inductiekookplaten en kookplaten aan dezelfde problemen lijden als een standaardkeramiek en, in het geval van onderhoud, meer.

Inductie-eenheden hebben meestal slechts drie of vier componenten van een echte toon, de bovenkant van de kookplaat, de kookzones en de elektronica en het aantal hangt af van de configuratie van die onderdelen. Ze zijn bijna zonder uitzondering verre van goedkoop om te vervangen als ze falen.

Inductiekookplaten hebben ook goede ventilatie nodig, als u de installatie-instructies niet volgt en een goede toevoer van lucht heeft, zullen ze niet goed werken. U moet ook de juiste potten en pannen gebruiken of het zal niet werken en nooit tinfolie op de kookplaat hebben of het zal de kookplaat beschadigen.

De leuke truc die veel mensen doen om de veiligheid van inductiekookplaten aan te tonen, wat een groot pluspunt is, is ijsklontjes op de kookplaat leggen en daarbovenop een pan water koken. Het werkt en het is, waarschijnlijk met een aanzienlijke marge, het veiligste type kookoppervlak of kookplaat dat je kunt kopen.

https://witgoedland.net