Barracuda diving
Image default
Rechten

Lees hier wanneer u recht heeft op een schadevergoeding na een ongeval

Als u gewond bent geraakt bij een ongeval dat door een andere persoon is veroorzaakt, hebt u recht op een geldelijke schadevergoeding. Hoeveel u krijgt, hangt af van verschillende factoren. Het doel van een letselschadebureau is dat u het meeste geld krijgt voor uw letselschadezaak. Lees hier wanneer u recht heeft op een schadevergoeding na ongeval

Soorten vergoedingen bij letselschade

De soorten schadevergoeding die u kunt ontvangen, worden schadevergoedingen genoemd. Er zijn verschillende soorten schadevergoedingen voor verschillende soorten letselschadeclaims. Ze vallen in de brede categorieën van economische schade en niet-economische schade, en omvatten:

  • medische kosten;

  • verloren loon;

  • verminderde toekomstige inkomsten;

  • schade aan eigendom;

  • reparatie of vervanging van de auto;

  • kosten voor huurwagen;

  • emotioneel leed;

  • pijn en lijden;

  • emotioneel leed & geestelijke angst.

Economische schadevergoeding

Economische schade, ook bekend als geldelijke schade, heeft betrekking op contante kosten, die in geld kunnen worden uitgedrukt. De twee belangrijkste soorten economische schade in een ongevallenzaak zijn medische kosten en gederfde inkomsten.

Medische kosten kunnen omvatten: de kosten van paramedici en ambulancevervoer naar het ziekenhuis, behandeling op de spoedeisende hulp, ziekenhuiskosten, kosten van medische apparatuur, en kosten van revalidatie en fysiotherapie. Zij kunnen zelfs de toekomstige medische kosten omvatten, voor de tijd die u volgens uw artsen nodig zult hebben om van het ongeval te herstellen.

Verloren loon vertegenwoordigt de tijd die u werkloos bent als gevolg van uw letsel. Verloren loon kan bonussen, overuren, herscholing en verlies van verdiencapaciteit omvatten. U kunt zelfs een schadevergoeding krijgen voor het loon dat u in de toekomst verwachtte te verdienen.

Naast medische kosten en verloren loon, kan economische schade ook schade aan eigendommen omvatten. Bijvoorbeeld, als uw auto werd beschadigd of vernield bij een auto-ongeluk, heeft u recht op een vergoeding voor de reparatie of vervanging van uw auto. U hebt ook recht op de waarde van alle andere voorwerpen die werden beschadigd in uw auto op het moment van het ongeval.

Als uw auto beschadigd was, kunt u een schadevergoeding krijgen voor het herstellen van het voertuig in de staat waarin het zich bevond vóór het ongeval. U kunt echter alleen een vergoeding ontvangen die gelijk is aan de reële marktwaarde van uw auto. Als de auto total loss is, maar de reële marktwaarde lager is dan wat u verschuldigd bent, moet u het verschil uit eigen zak betalen aan de financieringsmaatschappij.

Niet-economische schadevergoeding

Niet-economische schade is niet zo gemakkelijk te berekenen, maar is net zo legitiem. Zij omvatten factoren als pijn en lijden, ongemak, fysieke beperkingen, misvormingen, en emotioneel leed en geestelijke angst. 

Niet-economische schade omvat ook zaken als comfort, samenleving, genegenheid, intimiteit, het vermogen om geslachtsgemeenschappelijke relaties aan te gaan, met uw kinderen te spelen, en andere ongrijpbare aspecten van levenskwaliteit waar we niet vaak aan denken totdat we gewond raken. Niet-economische schade kan aanzienlijk zijn en vormt vaak het leeuwendeel van de schadevergoeding in een ongevallenzaak. Bekijk hier wat een letselschadebureau voor u kan betekenen. 

http://letselschadebureau.nl