Barracuda diving
Image default
Recreation / Outdoors

Gewichtheffen geschiedenis

Gewichtheffen heeft een oude oorsprong. Het kwam voor het eerst voor op de eerste moderne Olympische Spelen in Athene in 1896. Wil jij hier ook ooit bij horen? Begin dan nu en maak een start met gewichten kopen.

EEN LANGE GESCHIEDENIS

Als middel om kracht en macht te meten, werd gewichtheffen zowel door oude Egyptenaren als Grieken beoefend. Het ontwikkelde zich daarna verder als een internationale sport in de 19e eeuw en is nu een van de weinige sporten die op de Spelen van Athene in 1896 zijn verschenen.

MACHTSSTRIJD

Aan het begin van de eeuw waren Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk de meest succesvolle naties. Echter begonnen de gewichtsheffers van de Sovjet-Unie steeds meer bekendheid te vergaren. Vanaf de jaren 1990 kwamen China, Turkije, Griekenland en Iran aan de top. Bij de vrouwen is China vanaf het begin dominant geweest.

OLYMPISCHE GESCHIEDENIS

Hoewel het gewichtheffen van mannen altijd al op het programma van de Olympische Spelen is geweest – behalve in de edities 1900, 1908 en 1912 – begonnen vrouwen alleen aan de Spelen in Sydney in 2000 deel te nemen.

Het Olympische gewichthefprogramma is in de loop van de tijd enorm geëvolueerd. Tegenwoordig doen gewichtheffers aan clean and jerk en de snatch. Ze worden geplaatst op basis van hun totale gecombineerde resultaat. Vanaf de Olympische Spelen van 2000 in Sydney hebben mannen in acht gewichtsklassen gestreden en vrouwen in zeven. Dit totaal van 15 evenementen blijft ongewijzigd.

GEWELDIGE KAMPIOENEN

De Turkse kampioen Halil Mutlu heeft drie gouden medailles gewonnen, netzoals de Griekse Pyrros Dimas en Kakhi Kakhiasvilis. De Hongaarse gewichtheffer Imre Földi en de Duitse Ronnie Weller en Ingo Steinhöfel hebben een bijzonder record: ze hebben vijf keer deelgenomen aan de Olympische Spelen.

Bij het gewichtheffen van vrouwen heeft de Chinese Chen Yanqing twee gouden medailles gewonnen.

Gewichtheffen was aanwezig bij 23 edities van de Spelen, en heeft op het podium kampioenen geplaatst van 32 verschillende Nationale Olympische Comités (NOC’s).

https://gewichten.com